2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

The Bridge On The River Kwai (1957)


Britų pulkininkas Nicholson su visu būriu patenka į japonų nelaisvę. Karo belaisvių stovykloje vadovauja pulkininkas Saito. Visiems naujai atvykusiems belaisviams, įskaitant karininkus, įsakoma statyti geležinkelio tiltą per upę. Su tuo nesutinka pulkininkas Nicholson ir mojuoja Ženevos konvencija. Japonų karininkas Saito pasodina Nicholson į dėžę pamąstyti.


Tilto statybos eina ne pagal planą, nes kariaiviai dirba atsainiai ir simuliuoja ligas. Nicholson siekia išlaikyti pavaldinių kareivišką dvasią ir nepasiduoda. Galiausiai Saito leidžia britų karininkams vadovauti savo kareiviams. Tiltas pastatomas suplanuotu laiku.

Sąjungininkų armija sužino apie statomą tiltą iš apsimetėlio karininko amerikiečio, kuris sugebėjo pasprukti iš tos pačios stovyklos. Tilto sprogdinti pasiunčiama diversantų grupė, joje dalyvauja ir gudrus, gyvenimą mėgstantis amerikietis. Diversantai nusprendžia susprogdinti tiltą kartu su pirmuoju traukiniu, apie kurio atvykimą sužino per radijo imtuvą.

Belaukiant traukinio pulkininkas pastebi laidus jungiančius paleidimo mechanizmą su sprogmenimis. Sekdamas laidą jis susiduria su diversantu, kuris ruošėsi įjungti detonatorių. Užverda kova. Diversantas žūsta. Amerikietis taip pat žūsta sulaukęs savo herojiško momento. Pulkininkui prašviesėja protas, jis supranta ką padaręs, bet krenta negyvas pakirstas netoliese sprogusio sviedinio skeveldros. Jo kūnas inicijuoja tilto sprogimą. Traukinys nugarma į upę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą